Je woonkamer praktisch én mooi inrichten?

Je woonkamer praktisch én mooi inrichten? Met deze tips gaat dit lukken.

Een nieuw seizoen vraagt om een verandering in je woonkamer. Maar hoe, hoor ik je denken? Hoe ga ik aan de slag om er iets vernieuwends, moois én praktisch van te maken, een gezellige plek die aan al je wensen voldoet.

 

Bepaal eerst de vorm van je kamer

De L vormige woonkamer

Iedereen weet waarschijnlijk wel hoe een l-vormige woonkamer er uit ziet. Deze woonkamer is vaak een kamer met een open keuken met aan beide zijden grote raampartijen (de doorzonwoonkamer). Het zitgedeelte, de living, is meestal gepositioneerd aan de straatzijde, via de smalle zijde loopt de kamer door naar de (open) keuken. Vaak heb je geen zicht op de keuken en zijn de indelingen nogal standaard.  Ondanks dat de L-vormige woonkamer een van de meest voorkomende kamers is, is dit tevens een van de meest uitdagende kamers om in te delen. Daarom hebben we een aantal praktische tips voor je op een rijtje gezet om het maximale uit je L woonkamer te halen. 

Functie(s) van je woonkamer bepalen

Door goed over de funtie(s) van je woonkamer na te denken, volgen vaak al wat antwoorden. Stel jezelf eens de vraag: wil ik één geheel van mijn woonkamer maken door de functies samen te brengen of vind ik het fijn dat er een mooi werkgedeelte of een gedeelte als kinderhoek wordt ingericht waardoor de functies los staan van elkaar. Met deze informatie kunnen we aan de slag gaan met het volgende, de sfeer en indeling.

 

De sfeer van je woonkamer bepalen

Voel jij je thuis in een industrieel interieur en omring je je graag met industriële meubels? Is industrieel wonen ook helemaal jouw ding? Loop je helemaal warm van robuuste meubels gecombineerd met warme materialen, of ben je meer gecharmeerd van de nieuwe sixties trend, de retro meubels? Ronde vormen, verfijndere materialen en veel kleur. Leuk! wat je ook kiest, of waar je je ook graag mee omringt, de woonkamer zal met jouw gekozen sfeer en onze tips perfect ingedeeld gaan worden. Let’s go:

Eenheid in je woonkamer indeling

Ga je voor een rustige uitstraling in je woonkamer dan is het kiezen van één vloer die doorloopt in je keuken een absolute aanrader. Een industriële gietvloer, gevlinderde betonvloer, of pvc vloer in betonlook passen perfect bij een industrieel of landelijk interieur. Ga je voor een houten vloer kies dan ook voor één soort die doorloopt in je keuken. De visgraat look is momenteel zeer geliefd en als je kiest voor een goede afwerking haal je hier meteen ook een praktische vloer in huis.

Voor nog meer verbinding in de L-vormige woonkamer kun je ook kiezen om de lange wand in een kleur te verven of te kiezen voor één behang over de gehele lengte. Dit is naast sfeervol ook een relatief makkelijke manier om de genoemde eenheid te vormen.  Door een herhaalpatroon in de accessoires (vloerkleden, vazen, lampen) door te voeren in dezelfde materialen en kleuren is het effect van optimale verbinding groots.

 

Living apart together

Wil je het hoekgedeelte in de L-vormige woonkamer omtoveren tot thuisbioscoop, een wifi corner met een (t)huiswerkplek of juist in een relaxplek voor jezelf? Dan is het belangrijk dat je de rest van de functionele plekken in je kamer zich tonen in materialen en kleuren die op zichzelf staan – en- dat is enorm belangrijk, toch een eenheid vormen. Je voelt de verschillende functies maar in een oogopslag ziet het er als een goed gekozen combinatie uit. Door de hoek af te schermen van het lange gedeelte creëer je ook een ruimte die vrij is van prikkels, dit kan al door een groenzone te maken van flinke kamerplanten op verschillende zuilen en tafeltjes. Hoog laag effecten doen het altijd goed als afscherming.

De perfecte indeling

Het kiezen van de juiste meubels voor de juiste functies is een belangrijke in deze. Verder hangt het echt van je woonwensen af hoe je te werk gaat. Is een grote eettafel de wens omdat bij jouw de keuken vaak centraal staat dan is een lange eettafel in de lengte van het smalle gedeelte van de kamer een mooie en praktische indeling. Bovendien lijkt je kamer nog groter omdat je de lengte benadrukt met de grote eettafel. Door te kiezen voor een XL buffetkast die zowel bij de eettafel als bij de living betrokken zorgt je voor een fijne overloop tussen eet-en zitgedeelte. Wil je een fijn contact tussen de eet- en zitplek dan zet je de bank richting je eettafel.

Wil je graag wat meer intimiteit in je zitplek, is het zitgedeelte voor jou en het gezin belangrijk, zorg er dan voor dat je de bank met de rug richting de eettafel zet. Reserveer het grootste gedeelte van de l-kamer voor de bank en fauteuils om de plek zo optimaal mogelijk te benutten. Door met de rug van je bank of fauteuils richting het eetgedeelte te zetten, creëer je het gewenste geborgen gevoel.

 

Heb je een bargedeelte aan het kook(schier)eiland , dan kunnen trendy kwalitatieve barkrukken niet ontbreken. Deze zijn een must voor gezelligheid aan je werkblad waar je de heerlijkste gerechten aan het bereiden bent voor een gezellige avond thuis. Met deze bar kun je op een klein gedeelte groots denken. Ook het ontbijt kan snel en gezellig verlopen op een klein gedeelte van je kamer/ keuken.

 

Wij nemen de tijd om jouw ultieme woondroom te verwezenlijken 

Er komen zoveel vragen op je af als je bezig bent met het aanschaffen van een nieuwe bank, het indelen van de woonkeuken met een nieuwe tafel of tijdens het restylen van je huis. Wij gaan je daarmee helpen! Zodra je bij ons een afspraak hebt gemaakt, staat er een enthousiast en kundige woonadviseur voor je klaar om je inspiratie en tips te geven over mooi en praktisch wonen.