Kleuren combineren in een interieur: hoe werkt dat?

Kleuren combineren in een interieur: hoe werkt dat?

Kleuren maken een woning leuk, levendig en gezellig. Het is echter wel belangrijk dat al deze kleuren goed op elkaar afgestemd zijn. Zo creëer je een knusse woning die bovendien ontzettend sfeervol aanvoelt. Dankzij goed kleurgebruik komen jouw stoere meubels nog beter tot hun recht. Vindt u het lastig om kleurcombinaties te maken in jouw woning? Hier zijn een aantal tips die je kunnen helpen.

Gebruik de kleurencirkel

De oude vertrouwde kleurencirkel is een ideaal startpunt wanneer je verschillende kleuren met elkaar wilt combineren. Deze cirkel vertelt je welke kleuren met elkaar vloeken, maar ook welke kleuren elkaar complementeren. Heb je in onze woonwinkel een prachtige cognac eetkamerstoel gevonden? Bekijk dan de kleurencirkel en zie welke twee kleuren zich direct naast de cognac kleur bevinden. Dit zijn zogenaamde harmonieuze kleuren die moeiteloos met elkaar samengaan. De kleur direct tegenover cognac, is juist de contrasterende kleur. Ook dit contrast is te gebruiken als een kleurcombinatie, maar houd er wel rekening mee dat je hiermee een opvallend statement maakt.

De invloed van lichtinval

De hoeveelheid licht in een ruimte bepaalt voor een groot deel welke kleuren goed tot hun recht zullen komen in jouw interieur. Zo vallen donkere kleuren helemaal weg in een erg donkere ruimte, terwijl lichtblauw weinig impact heeft in een zonovergoten kamer. Laat je bij het maken van kleurcombinaties dus leiden door de natuurlijke lichtinval in een ruimte. Heb je een erg donkere kamer in uw huis, en wil je deze ruimte net wat lichter aan laten voelen? Dan is het verstandig om vooral zachte kleuren te gebruiken, zoals wit, grijs of kleurrijke pasteltinten. Voelt een ruimte in jouw woning juist wat steriel en wit aan? Ga dan voor wat warmte door kleuren zoals donkerblauw, rood of groen te gebruiken.

Ton-sur-ton combinaties

Heb je bij het uitzoeken van robuuste meubels een prachtige bank, stoel of accessoire gevonden in een opvallende kleur? Dan is het mogelijk om deze kleur in verschillende tinten terug te laten komen in jouw interieur. Dit wordt ook wel een ton-sur-ton kleurcombinatie genoemd. Zo combineer je donkergroene industriële meubels met een nog donkerder vloerkleed en lichtgroene kussens. Houd er echter wel rekening mee dat de uitstraling van de kleuren hetzelfde is. Zo zal een appeltjesgroen kussen lastig te combineren zijn met een mosgroene bank, aangezien deze kleur veel feller en meer uitgesproken is.

Interieuradvies

Krijg je liever persoonlijk interieuradvies over jouw interieur? Maak gemakkelijk online een afspraak of bel ons tijdens openingstijden op 085-4890940. Samen met een van onze interieurstylisten kom je zeker weten tot een mooi resultaat.