Duurzaam interieur? Gebruik duurzame meubels en materialen

Wat zijn de woontrends van 2020?: 1. Een duurzaam interieur

We leven steeds duurzamer. We nemen maatregelen om ons huis te verduurzamen door de aanschaf van zonnepanelen, betere isolatie en het gebruiken van groene energie. In de woontrends van 2020 zien we duurzaamheid ook terug. Duurzaam wonen in een duurzaam interieur is niet moeilijk. Door kleine veranderingen kun je in je interieur op deze trend inspelen. Hoe je dat doet? Wij leggen het je uit.

Duurzame meubels

Waar duurzame meubels eerst vooral zeer exclusieve items waren, is dit al lang niet meer het geval. Daarmee wordt duurzaam wonen voor steeds meer mensen betaalbaar. Duurzaamheid begint met bewust kopen en kiezen voor verantwoorde producten. Met de keuze van duurzame meubels in een interieur hoef je je niet beperkt te voelen. Er is veel mogelijk qua stijl, materiaalgebruik en ontwerp. Ga voor een duurzame eettafel van gerecycled eikenhout of een buffellederen eetkamerstoel. De ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen gaan snel. Een industrieel interieur combineer je uitstekend met duurzaamheid. Natuurlijke en duurzame materialen combineer je met metaal, beton en bakstenen. Je nieuwe en duurzame meubels combineer je met vintage artikelen. Zo geef je vintage interieur items een tweede leven en dat is ook heel duurzaam! Niet alleen thuis ga je voor duurzaamheid, maar ook op het werk of in je werkkamer thuis. Voor duurzame meubels op kantoor is er namelijk ook voldoende keus. 

Duurzame materialen

Bij de aanschaf van meubels willen we weten waar ze vandaan komen en hoe ze gemaakt worden. Ook willen we weten of de materialen waarvan ze gemaakt zijn milieuvriendelijke materialen zijn. Vroeger werden natuurlijke materialen verborgen onder een likje verf en werden alle materialen gepolijst. Natuurlijk materiaal heeft van zichzelf heel veel charme. De nerven in het eikenhout van die eeuwenoude boom wil je toch terug blijven zien in je tafel of je stoel? Het laat de vergankelijkheid en de puurheid van het materiaal zien. Ook leersoorten worden steeds duurzamer. Duurzaam leer wordt vaak gemaakt uit resten van gewoon leer. De resten worden vermalen en vervolgens gemengd met polyester. Daarna wordt het op een rol uitgewalst. Bij het looien en kleuren van duurzaam leer worden zo min mogelijk chemische stoffen gebruikt. Ook dit is duurzaam leer. Eco-leer is bovendien makkelijk schoon te maken en het is minder gevoelig voor vocht dan gewoon leer. Een nieuwe bank van gewoon leer moet je regelmatig invetten om mooi te houden, dit hoeft bij een bank van eco-leer niet.

Ga je voor een duurzaam interieur? Kies dan ook voor duurzaamheid in je accessoires. Combineer je verlichting met LED-lampen. Met een kleine aanpassing behaal je snel veel resultaat.