AdviesHoe worden onze leren meubels gemaakt?
Het verwerken van het buffelleer start met schoonmaken, zouten en splitsen. Daarna wordt het leer gelooid en na een periode van drogen ontvangen wij het leer ongekleurd in onze fabriek. Onze collega’s gaan vervolgens aan de slag om het leer te snijden, knippen, stikken, en te vullen met een passende en comfortabele vulling. Het resultaat van al deze stappen is een zitting voor een stoel of fauteuil of een bankombouw of bankkussen voor een bank. Om het leer de gewenste kleur te geven wordt de zitting of het kussen daarna handmatig met een kleur ingewreven. Deze unieke kleurmethode zorgt ervoor, dat het leer zijn natuurlijke uitstraling behoudt en ieder meubelstuk een eigen kleur geeft, waarbij er geen twee identiek zullen zijn. Na het kleuren brengen we een beschermlaag op, zodat het meubel beschermd is tegen bijvoorbeeld knoeien, maar ook tegen invloeden van buitenaf zoals zonlicht en krassen.

Natuurlijke markeringen
De natuurlijke markeringen, die zichtbaar zijn in onze leren meubels, worden onder meer veroorzaakt door insectenbeten, rimpels en genezen littekens. Dit maakt onze producten uniek, je ziet als het ware het leven dat de buffel geleid heeft, terug in je meubel.

Eikenhout
Hout is een natuurlijk materiaal met een eigen structuur, noesten en nerven. Dit is de charme van het hout en maakt ieder meubelstuk dat gemaakt is van eiken, uniek. Voor onze meubels gebruiken wij massief Europees eikenhout. Varianten Eikenhout is er in vele varianten. Bij Station7 kun je kiezen uit vier verschijningsvormen en afwerkingen:

- Nieuw eiken:
Dit is massief eikenhout met geen of weinig noesten dat wordt afgewerkt met staalborstels om zachte houtnerven te verwijderen. Nieuw eiken heeft als eigenschap dat er weinig noesten in zitten, glad is afgewerkt en een mooie natuurlijke uitstraling heeft.

- Robuust eiken:
Dit is massief eikenhout dat wordt afgewerkt met staalborstels en hierna met gutsen en schaven oud wordt gemaakt. Hierdoor krijgt het eikenhout een robuuste uitstraling. Robuust eiken heeft als eigenschappen dat er noesten in zitten, robuust is afgewerkt en een mooie natuurlijke uitstraling heeft.

- Boomstam eiken:
Dit is massief eikenhout dat wordt afgewerkt met staalborstels en hierna met gutsen en schaven oud wordt gemaakt. In de lengterichting van het hout is een boomstam te zien, dit is een golvende rand met veel ongelijkheden. Hierdoor krijgt het eikenhout een robuuste uitstraling. Boomstam eiken heeft als eigenschappen dat er noesten in zitten, robuust is afgewerkt, een rand als een doorgezaagde boomstam en een mooie natuurlijke uitstraling heeft.

- Oud eiken:
Dit is massief eikenhout dat wordt gezocht in het noordwesten van Roemenië. Het hout wordt veelal uit oude schuren en oude boerderijen gehaald. Hiervan worden de balken gebruikt en 'in plakken' gezaagd om hier een mooi meubel van te maken. Oud eiken is zoals het is, het enige wat wij doen is het 'stofdoekproof' maken, zodat u uw handen niet openhaalt. Oud eiken heeft de eigenschappen dat er veel noesten inzitten, soms grote scheuren, ongelijk is, erg robuust en erg natuurlijk omdat er geen gereedschap aan te pas komt.

Vochtigheid
Hout werkt altijd in meer of mindere mate, dat is afhankelijk van de luchtvochtigheid in de omgeving. Als de luchtvochtigheid veel hoger is dan 60% of lager is dan 40% of continue schommelt, dan kan dat zorgen voor scheuren of barsten. Een constante luchtvochtigheid en temperatuur van rond 20 graden is het beste voor je meubel.

Onderhoud
Om ervoor te zorgen dat je tafel lang mooi blijft is het belangrijk om het hout goed schoon te maken en te onderhouden. Al onze tafels zijn voorzien van een laklaag die de tafel beschermt tegen vlekken, knoeien en invloeden van buitenaf. Gebruik een schone, niet te natte, katoenen doek om de tafel schoon te maken. Bij oud eiken tafels kan het nodig zijn om kruimels etc. te verwijderen met een stofzuiger. Gebruik nooit een agressief schoonmaakmiddel, dit kan ervoor zorgen dat de laklaag oplost waardoor vlekken in het hout trekken. Het is belangrijk dat hout kan ademen, anders kan het hout gaan barsten. Zorg er dus voor dat het hout nooit langere tijd wordt afgedekt met bijvoorbeeld een plastic tafelkleed.

Metaal
Voor onze meubels gebruiken wij metaal met een natuurlijke kleur. Het metaal wordt niet geverfd of gespoten, maar bewerkt met een laag poedercoat om het metaal te beschermen tegen invloeden van buitenaf zoals vocht of andere vlekken.

Poedercoat
De metalen delen van het frame worden eerst aan elkaar gelast. De scherpe randjes worden weggeslepen, de lasnaden blijven zichtbaar. Dat geeft het meubel een stoere en industriële look. Daarna wordt het frame gepoedercoat. Poedercoat is een van de beste afwerkingen die wordt gebruikt voor metaal. Het poeder is magnetisch waardoor het hele oppervlak wordt bedekt. Door verhitting in de oven wordt het poeder vloeibaar en hecht het zich aan het metalen frame.

Onderhoud
Onderhoud van het metaal is eenvoudig. Neem het regelmatig af met een vochtige, niet te natte doek en je hebt er jarenlang plezier van!