Wat Alpine stof zo bijzonder maakt

Bouclé stof, ook wel Alpine genoemd, is een mooie en authentiek geweven stof. De kwaliteit van bouclé stof is zeer hoog, waarbij zachtheid, warmte en elegantie kenmerkend zijn. Bouclé stof kan je goed combineren met andere warme materialen, zoals een schapenvacht of fluwelen kussens. Indien je van contrast houdt, kan je met Alpine ook zeer goed uit de voeten. Combineer bouclé bijvoorbeeld met ruwere materialen als marmer, steen en metaal. Daardoor krijg je zowel een stoer als speel contrast met vleugje luxe.

Hoe is bouclé ontstaan?

Toen Florence Knoll eind jaren veertig Eero Saarinen vroeg om een stoel te ontwerpen waarin ze ‘echt in kon kruipen’, realiseerde ze zich waarschijnlijk niet dat de industrieel ontwerper haar beschrijving zou interpreteren tot aan de bekledingsvezel. Het resultaat van haar verzoek debuteerde in 1948 in Knoll's Classic Bouclé, een noppentextiel gemaakt van garen met passende en gekrulde vezels. In het decennium na de release van Saarinen, verspreidden bouclé-stoffen zich over verschillende categorieën. Alpine werd een hoofdbestanddeel van mode-couturehuizen, waarbij Chanel als één van de meest opvallende, als ook van meubelontwerpers uit het midden van de eeuw. Afgeleid van het Franse woord dat ‘gekruld’ betekent, kan bouclé verwijzen naar een garen, gemaakt van een reeks lusvezels, of de stof die ervan is gemaakt. Wol is de meest voorkomende vezel om de techniek te ondergaan. Hoewel katoen, linnen en zijde ook worden gebruikt om deze textuur te bereiken. Alpine stof is niet meer weg te denken in de meubelindustrie. Ook bij Station7 kan je deze stof kiezen als bekleding voor bijvoorbeeld je nieuwe bank, fauteuil of eetkamerstolen.

Kenmerken van Alpine stof

Alpine stof heeft een aantal unieke kenmerken. De stof is zwaar genoeg om akoestische absorptie te bieden bij bijvoorbeeld raambekleding en daarnaast zacht genoeg voor heerlijke zittende meubels. De intrinsieke eigenschappen van de ruige textuur is wat deze stof zo populair maakt. Comfort en veiligheid passen bij het hedendaagse beeld, en dat is precies wat Alpine stof meubels thuis creëert. Het materiaal past ongelooflijk goed bij kromlijnige vormen. Zoals een boucle fauteuil of een boucle bank waarbij je verschillende kleuren boucle kussens toevoegt. Een boucle poef mag ook zeker niet in dit rijtje ontbreken.

Waterbestendig en vuilafstotend

Aangezien de geweven stof zeer ademend, waterbestendig en vuilafstotend is, zie je deze daarom vaak terug bij eetkamertafelstoelen. Pas verschillende kleuren toe aan de bouclé eetkamerstoelen voor een speels effect. Door genoemde kenmerken is Alpine ook ideaal met jonge kinderen in huis. Bij Station7 kan je terecht voor kleurenstalen voor deze unieke zacht geweven stof. Je kan kiezen uit de kleuren Beige, Grey, Ivory, Natural, Steel en Thyme. Weet je niet welke kleur je moet kiezen voor je boucle fauteuil of eetkamer stoelen? Geen probleem, onze woonexperts voorzien je graag van advies.

Meer weten over Alpine

Ben je benieuwd geworden naar de Alpine stof en alle kleuren die wij aanbieden? Vraag een gratis kleurenstaal aan bij Staion7. Wil je een boucle stoel of eetkamerstoel boucle in het echt zien en voelen? Breng dan een bezoek aan één van onze stores. Weet je al wat je wilt? Dan kan je direct in de online shop jouw droommeubel met bouclé stof bestellen.

Onderhoud bouclé

Het onderhouden van een bouclé bedekte meubel is erg gemakkelijk. Wij hebben wat tips waardoor je langer kan genieten van je meubel.
- Plaats meubels nooit dichtbij de openhaard, dit om roetvlekken te voorkomen.
- Vermijd overmatig zonlicht. Stoffen van natuurlijke vezels als katoen en linnen zijn gevoeliger voor verkleuren in de zon dan wol en polyester.
- Maak vlekken schoon met een geschikt onderhoudsmiddel, nooit met agressieve schoonmaakmiddelen. Boen niet over de vlek, maar dep deze met een schone vochtige doek.
- Zorg dat je geen scherpe voorwerpen, zoals ‘spijkers’ in een jeans, gespen of nagels van huisdieren in contact brengt met de stof, aangezien deze kunnen zorgen voor beschadigingen.

Preventie is de voornaamste vorm van onderhoud van Alpine meubels. Vermijd daarom direct zonlicht en plaats de meubels niet te dichtbij een hittebron. Voor wekelijks onderhoud is het aangeraden een stofverwijdering te doen. Hierdoor blijft de kleur sprankelend mooi. Eventuele losse pluisje kan je eenvoudig met een vochtige zeem verwijderen.

Het uiterlijk van bouclé is verglijkbaar met Chenille. Echter is bouclé stof op een andere manier geweven, wat zorgt dat de weerstand tegen slijtage groter is. En dat de stof zich soepeler hersteld wanneer je erop hebt gezeten.