Tips en trends van de salontafel

Tips en trends: de salontafel

Of hij nu als blikvanger dient of onopvallend in de woonkamer wordt geplaatst: een salontafel is multifunctioneel! Als je gaat voor een industriele look of een klassieke salontafel, het is een onmisbaar woonitem. De salontafel komt pas echt tot zijn recht als hij bij de bank en de rest van je interieur past. Wij geven je daarom wat tips over het vinden van dé perfecte tafel in jouw woonkamer! 


Zoek de juiste hoogte voor de salontafel

Wanneer je een salontafel gaat kopen moet je eerst bepalen hoe hoog jouw salontafel mag zijn. Dit hangt namelijk helemaal af van de bank, je wil dat deze ongeveer dezelfde hoogte heeft of lager is dan het zitgedeelte van de bank of fauteuils eromheen. Alles wat op de salontafel ligt moet immers binnen handbereik liggen. De meeste salontafels zijn tussen de 30 en 50 cm hoog.


Kies de juiste grootte van de salontafel

De grootte van de salontafel moet enerzijds worden aangepast aan persoonlijke behoeften en anderzijds aan de grootte van de bank en de woonkamer in het algemeen. Als de woonkamer erg groot is, zal een te kleine salontafel verloren gaan, terwijl een grote tafel in kleine enorm in de weg kan staan. Als richtlijn kun je aanhouden dat de lengte van de salontafel ongeveer de helft of een derde van de bank mag zijn. Ook ligt het eraan hoeveel je kwijt wilt op de salontafel. Kleed je de salontafel aan met veel accessoires? Dan is een wat ruimere salontafel geschikt. Houd je van een minimalistische woonstijl en heb je minder ruimte nodig om spullen op te bergen? Kies dan voor een kleiner model salontafel.


Vierkante of ronde salontafel?

De vorm van uw salontafel heeft een belangrijke invloed op de sfeer in de kamer. Tafels zijn mogelijk in alle mogelijke vormen, maar de meest voorkomende zijn ronde en vierkante versies. Vierkante of rechthoekige tafels zijn tijdloos en passen goed bij verschillende banken. Vooral bij een mooie hoekbank past dit model tafel goed. Ronde salontafels zijn helemaal van nu en geven een speels effect aan de ruimte. Een groot voordeel is ook dat ze geen scherpe hoeken hebben, dus ze zijn helemaal kidsproof! Je kunt kiezen voor één grote ronde salontafel of verschillende kleinere tafeltjes bij elkaar.


Het materiaal: hout en metaal trend

Houten salontafels zijn echte klassiekers die in vrijwel elke woonkamer passen. Hout is robuust en creëert een rustige, natuurlijke sfeer. Hierdoor combineert een houten salontafel zeer goed met andere meubels. Lichte houten salontafels passen bijzonder goed bij stoffen banken. Iets donker hout ziet er eleganter uit en kan heel goed worden gecombineerd met leren banken in vintage of industriële stijl. Voor iedere stijl is er matchende een salontafel te vinden!
Wat helemaal van nu is, is de combinatie van een houten tafelblad met een metalen onderstel. Zo geef je een luxueus tintje aan je salontafel.

Heb je minder ruimte en wil je toch wat afzetruimte in je woonruimte creëren? Bekijk dan ook eens onze bijzettafels.