Ton sur ton effect in een interieur

Ton sur ton, de trend die je direct wilt toepassen

De ton sur ton trend is al eeuwenoud, maar nu helemaal terug van weggeweest. Wat is ton sur ton eigenlijk? Ton sur ton klinkt heel chic, maar is gewoon de Franse naam voor het kiezen van één kleur in meerdere tinten die je in de hele inrichting laat terugkomen. Dit kan zijn door de verf op de muur, een bankstel, de gordijnen of accessoires. Het is een makkelijke stijl om te toe passen en al helemaal als je geen genoeg kan krijgen van één bepaalde kleur. Als je tevreden bent met de kleur van de inrichting, maar deze meer definitie en stijl wilt geven, bekijk dan deze acht manieren om de ruimte te veranderen naar een ton sur ton interieur.

1. Breng de muurkleuring in lagen aan

Ton-sur-ton werkt goed met elke kleur, en is dus ware magie. Gebruik voor een dramatische look in jouw inrichting een donkere muurkleur als accentkleur en vraag jouw verfleverancier om die toon 2 à 3 tinten lichter te maken. Voor een ingetogen look slechts 2 tinten en voor drama 3 tinten. Gebruik meer tinten op verschillende muren. Het effect is dat je verschillende kleuren aanbrengt, maar het toch één geheel is. Ton-sur-ton in je verf werkt het beste als je voor een lichte tint gaat. Gebroken wit, beige, pastelkleuren of taupe zijn zeer geschikt voor ton sur ton op je muren en plafond.

2. Mix en match patronen voor de ton sur ton inrichting

Een nieuwe trend in ton sur ton inrichting is het mixen en matchen van materialen en patronen, maar allemaal binnen dezelfde kleurenfamilie. Gebruik in de woonkamer één kleur voor de muren en maak vervolgens dezelfde kleur lichter in sierkussens, meubels, vloeren en ook de aangrenzende ruimtes. Het resultaat is een samengetrokken look. Een kleurenpallet kan je helpen bij het kiezen van de juiste kleur industriële meubels en accessoires voor de ton sur ton woonkamer.

3. Haal inspiratie uit kunst

Als je een kunstwerk hebt waar je van houdt, maar niet weet hoe je het moet decoreren. Kies dan één favoriete kleur uit van het kunstwerk en gebruik de ton-sur-ton variaties in de kamer. Bijvoorbeeld de ton sur ton blauw tinten. Zo voorkom je dat de ruimte te druk wordt voor het oog, maar past het prachtig bij je kunstwerk.

4. Neutrale kamer, eenkleurig decor

Als je de voorkeur geeft aan een frisse neutrale kleur in de ruimte, houd dan de kleur van de industriële meubels neutraal en voeg een vleugje kleur toe met accessoires. Een turquoise vaas of pastelkleurige kussens op de lounge bank houden de woonkamer neutraal en rustig. Ook kan je hierbij werken met verschillende materialen, zoals hout of staal.

5. Breng kleur aan bij deuren en ramen

Van raam- en deurkozijnen tot raambekleding. Ton sur ton kleuren zijn niet alleen voor muren van toepassing, maar ook voor meubels, deuren en raamdecoratie. Hoe meer variatie je gebruikt in de ruimte, hoe warmer en persoonlijker het wordt. Ton sur ton kan je ook heel gemakkelijk toepassen met gordijnen in een mooie tint die past bij jouw 5-zits bank en twee fauteuils.

6. Kies raamkozijnen die bij de muren passen

Als je een hoog plafond hebt en je wilt de ruimte intiemer maken, stem de kleur van de raamkozijnen dan af op de muren. Kies ervoor om een lichtere of donkere tint te gebruiken voor het raamkozijn, zodat de ton-sur-ton tinten elkaar aanvullen. Gebruik dezelfde kleurtint in de hele kamer om vervolgens dimensie toe te voegen.

7. Gebruik verschillende kleurtinten voor de vloeren

Voor grote open ruimtes kan je ervoor kiezen om de ruimtes op te splitsen met verschillende kleuren vloeren. Daardoor stromen de ruimtes van de ene in de andere over. Kies lichtere en donkere tinten van dezelfde kleur. Houten en betonnen vloeren passen het beste bij het ton-sur-ton kleurenconcept.

8. Ton-sur-ton in elke kamer

De slaapkamer, badkamer, keuken en woonkamer zijn de meest voorkomende ruimtes om ton-sur-ton kleurenpaletten te gebruiken. In feite kan het kleurconcept door je hele huis worden worden. Verander je inrichting door ton sur ton kleuren te gebruiken, je zult nog aangenaam verrast zijn over het mooie resultaat. Wil je persoonlijk interieuradvies ontvangen over de ton sur ton kleuren voor jouw woonkamer, slaapkamer of andere ruimte? Neem dan gerust contact op met de woonadviseurs van Station7. Wij kunnen je woonwensen eventueel combineren met de laatste interieurtrends.