Velvet bank of velvet stoel? Velvet stof in je interieur

Zachte materialen in een industrieel interieur: Velvet stof

De velvet-trend is al een aantal jaren populair en dat is niet zonder reden! Het is een heerlijke zachte stof die goed combineert met verschillende woonstijlen. Wil jij weten hoe je deze trend kunt combineren in jouw interieur? Lees dan verder!

Velours of fluweel - wat is het?

Velvet wordt ook wel fluweel of velours genoemd en is een speciale stofsoort waarbij kleine, katoenen of zijden lusjes geweven worden. Het resultaat hiervan is dat aan de bovenzijde van de stof een glanzend, zacht oppervlak ontstaat van pluizige en rechtstaande polen. Bij velours worden die lusjes vaak doorgesneden, waardoor hele korte haartjes ontstaan. Een uniek productieproces, dat is ontstaan in Azië en rond de 14e eeuw naar Europa is overgebracht naar landen als Italië en België.
Velvet is eigenlijk niet meer dan de Engelse naam voor fluweel en het was vroeger een stof die vooral door rijke mensen werd gedragen. Tegenwoordig kan fluweel echter ook gebruikt worden als verrijking van het interieur - en waarom zou je dat zelf niet kunnen doen?

De vele mogelijkheden van velvetstof

Fluweel heeft als grote voordeel dat het voor uiteenlopende toepassingen gebruikt kan worden. Zo is fluweel in een klassiek interieur erg leuk, vooral als het in velvet eetkamerstoel of velvet bank aanwezig is. Op die manier wordt een extra luxueuze look verkregen, die een klassiek interieur nét iets chiquer en minder ouderwets maakt.

Tegenwoordig is het ook heel hip om velvetstof in een industrieel interieur te verwerken. Een industriële tafel omringd door stoelen met een fluwelen bekleding creëert bijvoorbeeld een opvallend contrast in een dergelijke stijl, maar past er erg mooi in. Een moderne inrichting kan dan weer prachtig worden afgewerkt met een velours eetkamerstoel. Waarom kies je ook niet voor velvet woonaccessoires, zoals fluwelen raamdecoratie om de woonkamer wat warmer en chiquer te maken?

Velvet als onderhoudsvriendelijke stof in het interieur

Nog een interessant voordeel van velvetstof? Het is erg onderhoudsvriendelijk. Als je nog niet overtuigd bent van deze woontrend, dan kan het helpen als je weet dat je aan je fluwelen banken, accessoires en stoelen weinig werk zult hebben. Gewoon af en toe stofzuigen en afstoffen met een speciale fluweelborstel volstaat ruimschoots om het materiaal in goede conditie te houden. Op die manier geniet je nog langer van je interieur, waarbij velvet zorgt voor een luxueuze, gezellige uitstraling!